Koliko god se trudili da pažljivo upravljamo svojim finansijama i kućnim budžetom, u nekim periodima godine je neminovno da imamo više troškova nego inače. Tokom jeseni je sezona slava, početak školske godine a ubrzo nakon nam stižu novogodišnji i božićni praznici, a bude često i nepredviđenih situacija.


Kad dođemo u situaciju da nam je potrebna veća količina novca za ispunjavanje trenutnih ili iznenadnih potreba, dobitak na lotou bi definitivno pao kao kec na desetku.

 

Kako je vjerovatnoća da posjedujemo dobitni listić izrazito mala ostaje nam da novac ili pozajmimo od prijatelja ili rođaka.

 

Za slučaj da ne možemo na taj način pozajmiti novac definitivno tražimo najmudriji način kako da nam svi ti silni troškovi ne stignu na naplatu svi odjednom.

 

 

Pred nama je nekoliko opcija – plaćanje na odloženo bez kamate i kupovina na rate. Međutim, svaka od ovih varijanti ima svoje “za” i “protiv”.

Odloženo plaćanje

 

Odloženo plaćanje je super opcija, pošto je otplata duga do 40 dana bez ikakve kamate. Idealno je za manje kupovine, da premostimo kritični period do narednog mjeseca. U vrijeme slava i praznika, kada nam je potrebno toliko toga, ovu opciju naročito je zgodno koristiti, recimo, za kupovinu potrepština u supermarketima, dok ćemo ostatak neophodnih stvari platiti odmah.

 

No, mana je što nam, kad imamo neki veći finansijski izdatak, tih 40 dana najčešće nije dovoljno i postoji šansa da sledećeg mjeseca ostanemo bez  novca.

 

Plaćanje na rate

 

Kod kupovine na rate je dobro to što sami možete da odlučite u kojoj radnji i šta kupujete, birate broj rata, bilo da transakciju vršite na prodajnom mjestu, bilo putem interneta, a postoji i opcija da ne morate da kupite ništa, već samo da preko potreban novac podignete na bankomatu, pa da ga sami sebi vraćate na rate.

 

Mana ovog sistema plaćanja je što je otplata maksimalno na 12 a ređe do 24 mjeseca, što nam nikako ne odgovara kad treba da se plati neki ozbiljan kvar s instalacijama u kući, neki skuplji komad namještaja, biela tehnika i slično.

 

 

Kako biste najbrže pronašli radnju u kojoj ćete trgovati po, za sebe, najboljim uslovima, kreirali smo servis Na rate koji će Vam omogućiti da iz udobnosti svog doma, kvalitetno isplanirate kupovinu.

Posted on Categories BlogTags , ,

Leave a Comment